| Forum Alchemia || Forum Nurkopedia || Forum Kraken || Forum VIP Divers || Forum Zanurkuj |

Problemy z interfejsem Suunto.

Moderator: Kadra

Problemy z interfejsem Suunto.

Postautor: mateusz » 2009-08-28, 11:09

Witam serdecznie,
Jakiś czas temu kupiłem sobie komputer Suunto Vyper Air. Zdecydowałem się też ostatnio na zakup kabla. Kabel przyszedł wydaje się być bez zarzutu(orginalny Suunto ale używany). Po ciężkiej walce już za każdym razem Dive manager znajduje komputer, ale no właśnie ale mam problem z pobraniem nurkowań z komputera, czy może ktoś mi doradzić, co powinienem zrobić?
mateusz
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-08-28, 11:04

Postautor: Tomasz Łach » 2009-08-28, 11:18

Najlepiej bylo by znalesc kogos kto tez ma Air'a i sprawdzic czy problem sie powtorzy. Mozesz tez zadzwonic do Techniki Podwodnej, ktora jest dystrybutorem na nasz kraj i tam zapytac. Twoj komp to stosunkowo nowy model na rynku... trudno wiec rokowac co tak naprawde jest problemem. Moze zainstaluj jeszcze raz program ze strony suunto ?
pozdrawiam
tomek.lach@kraken.pl
tel 502-83-67-37
Awatar użytkownika
Tomasz Łach
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 1503
Rejestracja: 2007-03-23, 19:25
Lokalizacja: Kraken Kraków
Płeć: Mężczyzna
Stopień nurkowy: Inst.

Postautor: mateusz » 2009-08-28, 11:51

Niestety, ponowna instalacja nic nie zmieniła. Co ciekawe DM 3.0 nie wykrywa komp. , za to z wersją 2.7 z update-m działa tj. wykrywa go, i wykrywa nurkowania przez download wizard, ale za każdym razem "widzi" inną liczbe nurkować. Jeżeli już coś "zobaczy" i kliknę pobierz to pobiera jakieś ze stycznia których nie było, zamiast tych właściwych. Przyznam że to trochę dziwne. Może ktoś miał podobne problemy? Proszę o pomoc.
mateusz
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-08-28, 11:04

Postautor: Tomasz Łach » 2009-08-28, 11:55

Sluchaj a interfejs napewno jest do Air'a ?? Z tego co wiem to np interfejs od Vyteca nie wspolpracuje z vyperem 2...
tomek.lach@kraken.pl
tel 502-83-67-37
Awatar użytkownika
Tomasz Łach
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 1503
Rejestracja: 2007-03-23, 19:25
Lokalizacja: Kraken Kraków
Płeć: Mężczyzna
Stopień nurkowy: Inst.

Postautor: mateusz » 2009-08-28, 11:59

pobrałem interfejs ze strony suunto dokładnie to - http://www.suunto.com/suunto/main/artic ... ID=idjBSza
Wydaje mi się że chyba dobrze. Pobrałem 2,7 i potem update.
mateusz
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-08-28, 11:04

Postautor: Tomasz Łach » 2009-08-28, 12:04

Mateusz ale mi chodzilo czy napewno kabel jest do Air'a
tomek.lach@kraken.pl
tel 502-83-67-37
Awatar użytkownika
Tomasz Łach
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 1503
Rejestracja: 2007-03-23, 19:25
Lokalizacja: Kraken Kraków
Płeć: Mężczyzna
Stopień nurkowy: Inst.

Postautor: mateusz » 2009-08-28, 12:06

no tego to ja nie wiem;/. czyli mogłem kupić zły kabel? wydawało mi się że skoro interfejsy są uniwersalne to będzie chodził. Bo jeżeli chodzi o styki to pasuje idealnie.
mateusz
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-08-28, 11:04

Postautor: Tomasz Łach » 2009-08-28, 12:08

No wlasnie... W takim razie jeszcze raz proponuje kontakt z Technikom Podwodna. Zadzwon lub opisz im wszystko w mailu.
tomek.lach@kraken.pl
tel 502-83-67-37
Awatar użytkownika
Tomasz Łach
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 1503
Rejestracja: 2007-03-23, 19:25
Lokalizacja: Kraken Kraków
Płeć: Mężczyzna
Stopień nurkowy: Inst.

Postautor: mateusz » 2009-08-28, 12:09

mateusz
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-08-28, 11:04

Postautor: Tomasz Łach » 2009-08-28, 12:15

Obawiam sie ze to wina kabla... nie sadze ze nowy Air na nim odpali :-( Jak widzisz poprzedni wlasciciel mial z nim problem nawet przy starszym modelu komputera jak tylko zmienil system...
Cena byla bardzo okazyjna ale niestety co tanie to drogie...
tomek.lach@kraken.pl
tel 502-83-67-37
Awatar użytkownika
Tomasz Łach
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 1503
Rejestracja: 2007-03-23, 19:25
Lokalizacja: Kraken Kraków
Płeć: Mężczyzna
Stopień nurkowy: Inst.

Postautor: mateusz » 2009-08-28, 12:15

Więc sprawa wyjaśniona. Vyper air ma trochę inny protokół przesyłania danych przez co będzie chodził wyłącznie na złączu USB a nie COM. W takim razie jeżeli ktoś jest chętny na kabel to odsprzedam go za tą samą kwotę( tj. 80 zł) z przejściówką w komplecie. Kabel jest orginalny chodzi ze wszystkimi Suunto GEKKO - Suunto VYPER - Suunto VYTEC - Suunto COBRA - Suunto MOSQUITO, starszymi modelami. Czyli nie współpracuje z Vyper air i Cobra 3.
mateusz
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-08-28, 11:04

Postautor: Marek » 2009-08-28, 12:45

i pewnie nie wspolpracuje z Vyper 2, ale jesli tak, to daj znac, bylbym zainteresowany
Awatar użytkownika
Marek
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 79
Rejestracja: 2009-01-29, 22:53

Postautor: mateusz » 2009-08-28, 13:14

Dzwoniłem do techniki podwodnej i powiedzieli że nie wiedzą czy będzie działał na 100%. Ale możemy zrobić tak że jak nie będzie działał to mi odeślesz. Podaj dane na PW i wyśle ci to za pobraniem czy jak chcesz inaczej.
mateusz
Klubowicz Krakena
Klubowicz Krakena
 
Posty: 7
Rejestracja: 2009-08-28, 11:04


Wróć do O wszystkim i o niczym

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości