autor: Nul » 2008-03-12, 18:51
No i odbyło się w poniedziałek spotkanie w urzędzie miasta. I aż mi się nie chce pisać, chociaż parę fragmentów warto by może zacytować...
Na pzrykłąd ten, że ktoś zwrócił uwage, że skoro te wszytskie urządzenia parkowe typu alejki, ścieżki, balustrady są wymienione jako coś "dopuszczalnego", a nie "podstawowego", to tak naprawdę znaczy, ze nie da się inwestora zmusić do zrobienia tego, co teraz szumnie zapowiada... Bo jako podstawowa występuje tam zieleń, a zieleń przecież "urządziła się" sama... Czyli faktycznie moze zrobić osiedle i nic więcej... Istnieje szansa, ze człowiek, który o tym mówił, złoży w tej sprawie wniosek do urzędu.
No właśnie, bo do 18.4.2008 można składać wnioski do planu.
Siedziałam na tym spotkaniu cztery godziny (potem musiałam iść do pracy) i włąsiciwe dalej nie wiem, dlaczego miasto odstąpiło od projektu poprzdniego, w którym na tych nieużytkach miały być domy jednorodzinne (plan nie przeszedł z powodu jednego budynku podobno, kawiarni nad wodą) i teraz forsuje wersję z blokami. Bo właśnie tak to wyglądało: przedtawiciel inwestora czyli jednoześnie pan architekt twórca koncepcji osiedla oraz urzędnicy biura byli za tymi blokami, natomiast mieszkańcy (ze zrozumiałaych względów), przedstawiciele stowarzyszeń typu "zielony Zakrzówek" czy Stowarzyszenie na rzecz Ochrony i Rozwoju Dębnik, radny Bystrowski oraz ludzie spoza czyli na przykład ja (podejrzewam, że wspinacze również) byli przeciwko blokom.
To, co tu piszę, to nie jest pełna relacja - wszystko było nagrywane i miał postwać protokół, nie wiem, czy dostępny w sieci. Ale trpche mnie łapki bolą od pracy przy kompie i nie wstukuję tu wszystkiego... Może będę tak po kawałku... :)
O płetwonurkach było tylko raz - w niezbyt ciekawym kontekście... Radny Paweł BYstrowski uważa, że płetwonurkowanie to sport elitarny i że może lepiej by było, gdyby zlaany kamieniołom służył większej liczbie mieszkańców - czyli raczej kąpielisko, a nurkować moze na tej mnijeszej części... Może by tak pana radnego zaprosić na kurs? I żeby zaczął nurkować? Sympatyczny facet, może to polubi? :)
Na razie tyle,
N.